Traverwood Branch Library

The Traverwood Branch Library is a one story library building with underground parking that brought together a variety of materials in its construction. The building sits on approximately 4.3 acres on the North East side of Ann Arbor in an “L” shape. The building design incorporates a floor plan that is not shy to angles, sloped walls and cantilevered roofs. While this buildings complex shape was a challenge to design and draw, it is a challenge that was openly welcomed at Robert Darvas Associates.The building was designed with sustainability in mind. Ash trees from the site that had been killed by the Emerald Ash Borer were re-used in the building as structural columns, flooring and wall paneling. Additionally, this was the first building where we incorporated the use of a High Recycled Content Concrete mix. After researching the mix designs it was decided that this type of concrete would be suitable for a number of the vertical concrete walls to be used in the underground parking. Its use was highly successful and has become a standard in our designs today.

  • Credits
  • Location – Ann Arbor, MI
  • Completed – 2008
  • Awards – AIA Michigan Design Award
  • Ann Arbor Public Library – Owner
  • InForm Studio, Northville, MI – Architects
  • O’Neal Construction, Ann Arbor, MI – General Contractor
  • Robert M. Darvas, SE, PE, RDA, Ann Arbor, MI – Structural Engineer
  • Erik Majcher, SE, PE, RDA, Ann Arbor, MI – Structural Engineer

Share This:

Related ProjectsYou might also be interested in these

Cobo Center Canopy and Renovations

In late December of 2012 Mr. Geoffrey Harrison, President of the SDG Design Group approached Bob

Traverwood Branch Library

The Traverwood Branch Library is a one story library building with underground parking that brought

3COM Regional Complex

This project was phase one of 3COM’s midwest corporate complex. It was created around an

201 Depot Street Office Building

The 201 Depot Street Office Building sits on the north side of Ann Arbor, situated in the flood

Mark Jefferson Science Building

The 110,000 square foot science complex includes a grand atrium, suspended planetarium and

Kresge

Credits Location – Project Completed – – Architects – General Contractor RDA

University of Chicago Student Housing

 The University of Chicago Student Housing project is a 14 floor mixed-use collegiate residential

Globe Dry Dock Buildings Renovation

 Structural Survey of historic masonry and steel frame factory buildings for adaptive reuse into an

Albion College Science Complex

The Science Complex at Albion College, Albion, MI was a project consisting of the renovation of

Brody Hall Addition and Renovation

The client’s goal for the project is a dynamic environment celebrating student life while

Antioch Health and Wellness Center

The Curl Gymnasium has served Antioch College since 1928, with an addition in the 1960’s that

Romulus Recreation Center

The 90,000-square-foot project at 35765 Northline Rd., near Wayne Road, was designed with an